Także tył jest wersją przejściowa ze względu na niedawna kolizje, a nie stać mnie na nowe oryginalne polifty
"Każde auto bez akcyzy sprowadzę!"
Zwiń
X
-
"Każde auto bez akcyzy sprowadzę!"
W Polsce nasila się zjawisko sprowadzania samochodów zarejestrowanych zagranicą jako "ciężarówki". Taka klasyfikacja pojazdów pozwala na uniknięcie płacenia akcyzy.
Związek Dealerów Samochodów wystosował list otwarty do ministra finansów Jacka Rostowskiego w sprawie nasilającego się zjawiska unikania płacenia akcyzy za samochody sprowadzone do Polski.
W liście ZDS czytamy, że od kilku miesięcy nasila się zjawisko sprowadzania do Polski samochodów osobowych rejestrowanych zagranicą jako ciężarówki i unikania w ten sposób płacenia akcyzy za ich nabycie. I nie byłoby w tym nic nagannego, bo polskie prawo nie przewiduje akcyzy na auta ciężarowe, gdyby nie fakt że tymi „ciężarówkami” są w zdecydowanej większości luksusowe auta osobowe o wartości znacznie powyżej 100 tysięcy złotych. Co więcej w ogłoszeniach, coraz bardziej „odważnych” pośredników, pojawiają się oferty sprowadzenia do Polski dowolnie wybranego modelu auta jako „ciężarówki”.
Zdecydowana większość sprowadzanych w opisany sposób samochodów nawet nie próbuje udawać spełniania norm auta ciężarowego. Jednak tak skrupulatne w innych mniej istotnych przypadkach organy celne i skarbowe, a przede wszystkim służby rejestrujące pojazdy nie podejmują dotychczas żadnych działań, aby przeciwdziałać temu coraz bardziej powszechnemu zjawisku.
Związek Dealerów Samochodów wzywa Ministerstwo Finansów do natychmiastowego zajęcia się tym problemem i szybkiego zakończenie sytuacji, w której władza państwowa toleruje oczywiste naruszanie prawa narażające budżet państwa na straty, które ZDS szacuje na przestrzeni całego roku 2010 na ponad 100 milionów złotych.
żródło:
I co na to Rostek ? A dziury rosną rosną.... :haha:
-
-
Kogoś znowu boli .........
Zamieszczone przez bzyq_74oczywiste naruszanie prawa narażające budżet państwa na straty, które ZDS szacuje na przestrzeni całego roku 2010 na ponad 100 milionów złotych.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez golibrodaUkradli mi to czego nie maiłem
A dealerów to boli bo spada im sprzedaż samochodów z kratką.- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
Komentarz