"Każde auto bez akcyzy sprowadzę!"

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzysiogreg
    Classic
    • 2010
    • 22

Także tył jest wersją przejściowa ze względu na niedawna kolizje, a nie stać mnie na nowe oryginalne polifty
  • bzyq_74
    RS
    • 2008
    • 3467
    • Volkswagen
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

W Polsce nasila się zjawisko sprowadzania samochodów zarejestrowanych zagranicą jako "ciężarówki". Taka klasyfikacja pojazdów pozwala na uniknięcie płacenia akcyzy.
    Związek Dealerów Samochodów wystosował list otwarty do ministra finansów Jacka Rostowskiego w sprawie nasilającego się zjawiska unikania płacenia akcyzy za samochody sprowadzone do Polski.

W liście ZDS czytamy, że od kilku miesięcy nasila się zjawisko sprowadzania do Polski samochodów osobowych rejestrowanych zagranicą jako ciężarówki i unikania w ten sposób płacenia akcyzy za ich nabycie. I nie byłoby w tym nic nagannego, bo polskie prawo nie przewiduje akcyzy na auta ciężarowe, gdyby nie fakt że tymi „ciężarówkami” są w zdecydowanej większości luksusowe auta osobowe o wartości znacznie powyżej 100 tysięcy złotych. Co więcej w ogłoszeniach, coraz bardziej „odważnych” pośredników, pojawiają się oferty sprowadzenia do Polski dowolnie wybranego modelu auta jako „ciężarówki”.

Zdecydowana większość sprowadzanych w opisany sposób samochodów nawet nie próbuje udawać spełniania norm auta ciężarowego. Jednak tak skrupulatne w innych mniej istotnych przypadkach organy celne i skarbowe, a przede wszystkim służby rejestrujące pojazdy nie podejmują dotychczas żadnych działań, aby przeciwdziałać temu coraz bardziej powszechnemu zjawisku.

Związek Dealerów Samochodów wzywa Ministerstwo Finansów do natychmiastowego zajęcia się tym problemem i szybkiego zakończenie sytuacji, w której władza państwowa toleruje oczywiste naruszanie prawa narażające budżet państwa na straty, które ZDS szacuje na przestrzeni całego roku 2010 na ponad 100 milionów złotych.

żródło:

I co na to Rostek ? A dziury rosną rosną.... :haha:
    MARCIN
    Mój szkodnik

Komentarz

• golibroda
      Rider
      • 2009
      • 530

Kogoś znowu boli .........

Zamieszczone przez bzyq_74
      oczywiste naruszanie prawa narażające budżet państwa na straty, które ZDS szacuje na przestrzeni całego roku 2010 na ponad 100 milionów złotych.
      Raczej narażające nie na straty tylko na brak zysku. Ale "straty" jak to inaczej brzmi. Ukradli mi to czego nie maiłem :szeroki_usmiech
      Pozdrawiam
      Piotr

Komentarz

• Jac_ek
        RS
        • 2009
        • 1733

Zamieszczone przez golibroda
        Ukradli mi to czego nie maiłem
        No nie zupełnie - chodzi o unikanie zapłaty podatku poprzez wprowadzenie w błąd podczas rejestracji samochodu ciężarowego. I tym śmieszniejsze jest to że kradną ci którzy mają duże pieniądze a biedni tą dziurę załatają.

A dealerów to boli bo spada im sprzedaż samochodów z kratką.
        - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• miguello
          RS
          • 2008
          • 1849

Zamieszczone przez golibroda
          na straty tylko na brak zysku
          z ekonomią widzę kiepsko :wink:

Komentarz

• Martinez
            L&K